Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Polttopuuta pääkaupunkiseudulle toimittaa Halkotukku.fi

HALKOTUKKU.FI

Halkotukku on pääkaupunkiseudulla toimiva laadukkaan kuorikatteen ja polttopuun tuotantoon ja myyntiin erikoistunut yritys. Toimitamme tuotteet suursäkeissä, laatikoissa/lavoilla tai verkkosäkeissä kulloisenkin toimituserän pakkausmuodon mukaisesti pääkaupunkiseudun alueella suoraan kotiosoitteeseesi.

Polttopuun raaka-aineena käytämme kotimaista lähialueiden koivua. Tai mikäli tätä ei olKuivausmenetelmänä suosimme ekologista, edullista ja perinteistä ulkoe saatavilla, niin kuivuri kuivattua koivupolttopuuta. Puuta kannattaa suosia lämmitysmuotona, sillä uusiutuvana energiavarana puu on ekologinen ja ilmastoystävällinen vaihtoehto. Lisäksi jokainen poltettu pesällinen vähentää muiden kalliimpien lämmitysmuotojen tarvetta. Tulisijassa palava puu antaa miellyttävää lämpöä, parantaa talon ilmanvaihtoa ja luo tunnelmaa.

PUULAJIEN LÄMPÖARVOT

Puulaji

Lämpöarvo
kWh/kg

Energiasisältö
kWh/i-m3

Energiasisältö
kWh/p-m3

 Koivu

 4,15

 1010

 1700

 Mänty

 4,15

 810

 1360

 Kuusi

 4,10

 790

 1320

 Leppä

 4,05

 740

 1230

 Haapa

 4,00

 790

 1330

PUULLA LÄMMITTÄMINEN

  1. Puu kannattaa tuoda mahdollisuuksien mukaan huonelämpötilaan muutamia päiviä ennen niiden käyttöä mahdollisimman puhtaan polton varmistamiseksi.

  2. Poista tuhka tulipesästä ja tarkista, että pellit ovat auki.

  3. Asettele puut ilmavasti vaakatasoon siten, että isot puut ovat alla ja pienet päällä. Pienien puiden päällä ylimmäiseksi tulevat sytykkeet. Vapaata tilaa sytykkeiden päällä tulee olla vähintään 1/3 tulisijan korkeudesta.

  4. Tarkista korvausilman pääsy huoneeseen, jossa tulisija on.

  5. Nauti puun tarjoamasta lämmöstä ja tunnelmasta.

TUOTTEIDEN TOIMITUS

Toimitamme tuotteet sen mukaan ilmoitettuun toimitusosoitteeseen kun puuta on  varastollemme. Toimitusalueemme on pääkaupunkiseutu ja keski-uusimaa. Tarkemmat ohjeet tuotteiden tilaamisesta löytyvät tilausohjeesta.

HALKOSÄKIT

Halkosäkkimme sopivat puiden pitkäaikaiseen säilytykseen ja puut säilyvät siististi säkissä. Säkki kannattaa peittää esim. kestopeitteellä tai pellillä, mutta sen sivuja ei saa peittää ilmatiiviisti. Täyttä säkkiä pystyy liikuttelemaan esim. traktorilla, jossa on trukkipiikit.

Säkkien mitat ovat 1,5 irtokuutio= 100x100x150cm ja
1  irtokuutio= 100x100x100cm. n. 25 L verkkosäkki=  24 kpl = irtokuutio.Täysi säkillinen kuivia koivuhalkoja painaa n. 370/245kg/10 kg. Säkissä on kahdella sivulla hengittävä verkko, joka pitää huolen hyvästä ilmanvaihdosta säkin sisällä ja halot eivät siksi homehdu säkissä. n. 25 L säkki on kokonaan verkkoa

TIETOA TUOTTEISTA

Meidän tuotannossa yksi kiintokuutio on noin 2 irtokuutiota puuta, kun taas yhdestä kiintokuutiosta saadaan noin 1,5 pinokuutiota puuta. Eli, yksi pinokuutio on noin 1,64 irtokuutiota puuta.

Kiintokuutio tuoretta koivua painaa noin 490 kg kuivana, eli yksi irtokuutio kuivaa koivuklapia painaa noin 240kg.

TERMIT JA MITTAYKSIKÖT

Kuutiometri (m3)
On kuutio, jonka jokainen sivu on yhden metrin mittainen.

Kiintokuutiometri (k-m3)
On kuutio, joka on umpipuuta. Kiintokuutiometristä käytetään myös nimeä kiintomotti.

Pinokuutiometri (p-m3)
Tarkoittaa kuutiometrin kokoista polttopuupinoa. Pinokuutiometristä käytetään myös nimeä pinomotti.

Irtokuutiometri (i-m3)
tarkoittaa kuutiometriä vastaavaa määrää polttopuuta heiteltynä esim. traktorin lavalle. Irtokuutiometristä käytetään myös nimeä heittokuutiometri tai heittomotti.

1 kiintokuutiometri m3=1,49xpinokuutiometri p-m3=2.5xirtokuutiometri=i-m3


 

MITEN KASVAVA PUU MUUTTUU HALOIKSI ?

Puut kaadetaan perinteisesti marras- ja maaliskuun välillä, joka on paras aika kaataa puut rungon tehokkaan kuivumisen takaamiseksi. Tämän lisäksi puita kaadetaan myös juhannuksen jälkeen rasiin (rasiin kaadettaessa jätetään oksat ja lehdet puihin pariksi viikoksi ennen niiden karsimista, jotta rungon vesipitoisuus laskee 30-40% tasolle).

Puut pilkotaan klapeiksi 3-4 metrin pituisista rungoista kevättalvella, kun ilmankosteus on pienimmillään. Klapin kuivuminen alkaa välittömästi, kun se on pilkottu ja ulkokuivauksessa kuivumisnopeus riippuu kesästä ja keskimääräisestä ilmankosteudesta. Klapit kuivataan kesän yli ja ne ovat valmiita käyttöön loppukesästä, jolloin niiden kosteus on 20-25%.